Loading...
30-12-2023

Het gebruik van remote desktop (RDP) onder Windows werkt al jaren goed. Of het nou gaat om het delen van het fysieke scherm, of gebruik van (meerdere) virtuele bureaubladen. Dit werkte zowel voor home als pro gebruikers, met beperkingen goed. Helaas heeft Microsoft RDP uit de home editie gehaald. Wat macOS betreft is het RDP deel niet geweldig. MacOS biedt standaard de mogelijkheid om VNC te gebruiken om een scherm te delen. Hierbij wordt dan het fysieke scherm gedeeld. Dit werkt op zich prima met z'n beperkingen, mits de juiste viewer gebruikt wordt.

Via finder, of de "screen sharing" app, kan er een verbinding gemaakt worden met de host. Dit is wel mooi geïntegreerd hoor, maar een feature dat Windows (in sommige gevallen) heeft, is dat het bureaublad zich kan aanpassen aan de client die verbind. Wat de voorwaarde hiervoor zijn weet ik zo even niet. Om een remote desktop volwaardig te gebruiken als werkplek is dit wel noodzakelijk naar mijn mening. Om even wat kleine aanpassing te maken hoeft dat niet perse.

Tot mijn verbazing heeft de VNC client van macOS wel zo'n mogelijkheid. Dit was mij niet bekend en blijkt iets nieuws te zijn in macOS Sonoma. Als ik nu verbind met 2 machines die Sonoma 14.2.1 draaien, krijg ik de vraag wat voor een verbindings type ik wil gebruiken.

Screenshot Select screen sharing type

Als ik hierbij kies voor "High performance", komt er een extra optie beschikbaar. In de toolbar van het venster zijn de volgende opties te zien:

Toolbar screen sharing

De 2de optie van links is "dynamic resolution". Als ik deze aanzet en het scherm bijvoorbeeld op full-screen zet, wordt de resolutie van het bureaublad net zo groot als mijn scherm. Dat werkt echt een stuk beter! Maar ja, dan komen we bij het punt dat dit alleen vanaf een macOS als client werkt.

Het zou mooi zijn als dit van een iPad, of wat voor een device dan ook, ook werkt. Helaas is dat niet zo. iPadOS heeft geen ingebouwde VNC viewer. Hiervoor kan bijvoorbeeld de app Jump gebruikt worden. Jump schaalt het scherm niet mee, waardoor het remote werken niet echt handig is. Een los toetsenbord maakt het gebruik al wel wat beter overigens. Jump biedt nog wel een andere optie, namelijk Jump Desktop Connect. Dit is een tool die op de remote machine geïnstalleerd kan worden. Hierna moet je even inloggen met een account. Als je vervolgens de Jump client met hetzelfde account inlogt, dan zal de remote machine verschijnen in Jump en kan je heel makkelijk de machine overnemen. Jump Desktop Connect belooft met een "fluid" optie dat de remote desktop de grote van het iPad scherm aanneemt. Dit leek bij mij niet te werken, maar mogelijk moet ik nog wat instellen daarvoor.

Ik gebruik Parallels om Windows in een VM te kunnen draaien. Parallels heeft ook nog een tool Parallel Access genaamd. Dit werkt hetzelfde als bij Jump Desktop Connect. Installeer de client tool en de app en je kan de machine met een druk op de knop overnemen. Ook hierbij geldt dat je de huidige resolutie overneemt, waardoor het scherm nogal onhandig is op een iPad. Soms helpt het om de resolutie van de client aan te passen, maar het scherm matcht nooit met de vormfactor van de iPad.

Er bestaat ook nog iets als Apple Remote Desktop, maar dit heb ik nog niet geprobeerd. Behalve dat het een betaalde app is, moet je hiervoor ook client tools installeren, zover ik weet. Dat is verder niet erg, als het vervolgens een goede desktop ervaring geeft. Deze ga ik zeker ook nog even proberen.

Misschien heb ik de juiste opties nog niet gevonden, maar het is jammer dat er geen uniforme oplossing binnen het Apple ecosysteem is, om remote de machines te besturen. Dit zou idealiter via iets met iCloud kunnen lopen.